Thursday, February 2, 2012

AJL 26

Last week-end I met my two school seniors for our annual AJL girl outing at Stadium Putra Bukit Jalil. As usual it will start with makan-makan and catching up on one year's worth of life stories and gossiping, then go listen to some songs and probably cheer for our favorite performers (abang AZ mengapa kau tarik diri? Sob sob) and lastly end the outing with supper at the nearest mamak joint.

But one thing that hit me on that day when I looked at everyone around me was how outdated I was when it came to dressing style and mannerism and savoir-faire. Al-maklumlah bukannya selalu saya dapat pergi ke majlis ala-ala malam penyampaian anugerah ni.And it dawned upon me that age was really the great terrible divide.

Dari pemerhatian saya sepanjang berada di stadium tempohari bolehlah saya rumuskan yang berikut:

1) Kalau kau cantik, muda dan berpakaian ala model lengkap dengan mekap salun, rambut palsu dan bulu mata palsu, kau akan dikerumuni oleh para remaja 18-22 tahun yang akan cuba mengambil gambar bersama kau. Budak lelaki penuh hormon pula akan cuba membuat pose peluk jadi terpulang pada kau macamana kau nak menepis.

2) Kalau kau cantik dan berdandan tidak mengapa kalau kau ditemani lelaki yang gemuk dan awww. Ini sedikit pun tidak akan menjatuhkan kredibiliti atau menjatuhkan saham kau kerana semua pakwe potensi akan tahu mamat lembut itu hanyalah kawan sahaja tidak lebih dari itu.

3) Walaubagaimana gemuk, pendek dan kurang hensemnya seseorang lelaki itu, kalau dia kaya dan berkereta besar dia tetap akan jalan berpegangan tangan masuk ke stadium dengan seorang gadis (atau dua) dari glongan nombor 1) atau 2).

4) Kalau kau super mega diva selebriti seperti Siti Nurhaliza, kau akan keluar ke tandas sekurang-kurangnya empat kali semasa persembahan dan akan sentiasa menggunakan laluan yang paling panjang untuk keluar supaya semua orang akan lihat kau dan akan menjerit-jerit nama kau dan kau berpeluang untuk membuat lambaian ratu kepada semua peminat.

5) Kalau kau peminat ultra fanatik Faizal Tahir kau akan datang ke stadium memakai tshirt Superman walhal satu Malaysia sudahpun lupa perihal isu kontroversi adiwira itu dan tema persembahannya pada malam itu pun adalah tema bakar piano.

Tapi kesimpulan yang paling penting: Herman Tino tu bapak Hafiz.