Friday, May 25, 2012

Menanda. Kemengantukan. Ketiduran.


Hari itu saya sibuk menanda kertas jawapan peperiksaan para pelajar saya. Dalam kesibukan menanda tu lama kelamaan saya rasa dunia sekeliling saya semakin kuning. Itu selalunya menandakan yang bekalan oksigen ke otak semakin berkurangan. Saya pun bersandar untuk berehat seketika.

Pintu ofis dibuka perlahan. Saya dengar derapan kasut hitam berkilat ke arah kubikel saya. Saya buka mata sedikit. Benarkah apa yang saya lihat?

Abang Tom Selleck di hadapanku! Memakai uniform lengkap Police Commissioner of New York. Tapi yang penting misai tu ok. MISAI tu.

-Hey I was just around the corner and thought I'd drop by to say hi.

Saya hanya mampu ternganga dek kerana terlampau terkedu dan terpesona dengan aura abang Tom. Hanya lirikan mata saya sahaja yang mengekori setiap langkahnya semasa dia ke kotak tisu dan mengambil sehelai tisu untuk diberikan kepada saya.

-Thank you. (itu sahaja lah yang dapat saya ungkapkan sementara saya menggunakan tisu tersebut untuk mengelap air liur berjejer)

-My pleasure. It's all in a day's work.

Dari kerusi saya, saya lihat ada kelibat seseorang menyelinap masuk ke pejabat saya dan menyorok di belakang. Abang Tom terus bercerita tentang hidupnya sebagai pesuruhjaya polis bla bla bla. Tapi saya sudah tidak boleh fokus kepadanya. Si penyelinap mengeluarkan sepucuk pistol Glock 17 9mm dan mengacukannya ke arah Tom/Commissioner Reagan/entahlah aku pun dah keliru. Saya mengambil pendekatan drastik. Saya menjerit "TOM!!!" dan cuba menolaknya ke tepi.

Saya buka mata. Rakan sekerja yang berada di kubikel sebelah memandang saya.

-Madam mengigau ye.
-Iye.

Saya duduk tegak, cuba membuat sedikit senaman regangan dan meneruskan penandaan kertas macam tiada apa-apa yang berlaku.

-Madam.
-Iye.
-Tom tu siapa?
-Kekasih lama.
-Oh.

Kah kah kah!